Maj 16th, 2012

Olej Kokosowy

Olej kokosowy

Olej kokosowy KTC – 500ml

  • Olej Kokosowy – Do Zastosowania
    w Kuchni i Kosmetyce

Cena Rynkowa:
30,00zl

NASZA CENA:
22,00zl

 

Opis Olej kokosowy KTC – 500ml:

Bardzo uniwersalny olej (Nazywany również olejem z drzewa życia ), ma zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Można używać jako smarowidło do pieczywa, do smażenia, wyrobu ciast, produkcji czekolady i margaryny lub w czystej postaci jako suplement diety. Niesamowicie nawilża całe ciało, skórę rąk, pękających stóp i innych suchych części ciała. Niezastąpiony do pielęgnacji twarzy o cerze wrażliwej, regeneruje spierzchnięte usta. Szybko się wchłania, po zastosowaniu oleju skóra nie jest tłusta, ale nawilżona, delikatna i jedwabista. Olej przeznaczony jest dla skóry dojrzałej i problematycznej: uszkodzonej przez słońce, skłonnej do podrażnień, uczuleń, stanów zapalnych. Idealny na atopowe zmiany skórne, można stosować na rany, ponieważ je goi, pozwala szybko pozbyć się wyprysków. Jest niezastąpiony do masażu oraz do pielęgnacji suchych, zniszczonych włosów. Włosy po kuracji olejem stają się lśniące i odżywione.

Olej Kokosowy obecnie jest dostępny w szerokim plastikowym słoiku 500ml.

SKŁAD:
100% czysty i naturalny olej kokosowy!

Wartość energetyczna: 100g olejku kokosowego zawiera 3696KJ / 899Kcal
Olej zawiera kwasy tłuszczowe.

Polecany dla wegan i wegetarian

NASZA CENA:
22,00zl

Ogólne Informacje – wikipedia:

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) – olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25 °C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).

Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.
Pochodzenie:     Filipiny, Indonezja, Indie
Skład:     zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 90%), ok. 44% kwasu laurynowego, ok. 18% kwasu mirystynowego, ok. 11% kwasu palmitynowego, 5-11% kwasu kaprylowego, 4-9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, ok. 7% kwasu oleinowego, ok. 2% kwasu linolowego i 0,5-1,5% kwasu kapronowego.
Kategoria:     olej nieschnący
Ważność:     po otworzeniu do ok. roku
Wytrzymałość na temperatury:     odporny na ciepło
Zastosowanie    
-w przemyśle spożywczym: do smażenia, wyrobu ciast, produkcji czekolady i margaryny;
– w przemyśle chemicznym: m.in. do wyrobu świec, apretury włókienniczej, otrzymywania alkoholi i kwasów tłuszczowych;
– w przemyśle kosmetycznym: jako czysty olej do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej i pękającej skórze, przeznaczony również dla dojrzałej, uszkodzonej przez słońce skóry, przy neurodermitis. Stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Olej kokosowy ma działanie „chłodzące” i uspokajające.

Recenzje:

Paulina G. (p..@gazeta.pl) 25/04/2011 4 z 5 Gwiazdek!
Produkt ogólnie dobry do wykorzystania w kuchni i natłuszczania ciała jako alternatywa do tradycyjnych twardych tłuszczów zwierzęcych, od czasu do czasu zastępuje też krem do rąk i paznokci. Ma atrakcyjną, niską cenę, ale wynika ona z tego, że jest on rafinowany, czyli pozbawiony delikatnego naturalnego aromatu kokosowego, jaki towarzyszy olejom zimnotłoczonym. Brakuje mi tego zapachu. Możliwe, że też przez rafinowanie jest pozbawiony innych cennych właściwości. Jednak coś za coś, bo oleje nierafinowane są o wiele droższe. Także jeśli ktoś nie chce się wykosztować może spokojnie nabyć ten produkt.

iwona k. (i..@gmail.com) 05/01/2011 5 z 5 Gwiazdek!
produkt zgodny z opisem, szeroki wachlarz zastosowania, praktyczny i funkcjonalny, polecam

Renata F. (r..@interia.pl) 04/01/2011
koksowych zakochałam się już dawno. Ten Olej jest bezzapachowy i to mi najbardziej odpowiada w kuchni. Używam go do wszystkiego: do smażenia, gotowania, pieczenia, smaruję nim pieczywo. Stosowałam go również do olejowania włosów i na ciało jako balsam (działa rewelacyjnie) dopóki nie odkryłam zapachowego oleju kokosowego Parachute. POLECAM ten olej, zwłaszcza, że cena jest niewysoka w porównaniu z olejami innych firm.

Jolanta S. (j..@op.pl) 28/11/2010
( wbrew nazwie konsystencja masła) jest bardzo przyjemny w uzyciu,momentalnie w zetknieciu ze skórą rozpuszcza sie i lekko rozsmarowuje. Próbowałam tez zastosowania w kuchni…nie ma intensywnego smaku więc mozna go uzywać do wielu smaków, ja dusiłam na nim warzywa…polecam.

 

 

To może Cię również zainteresować:

książka Cud oleju kokosowego - Fife BruceTo dopiero wydarzenie! Ostatnie badania potwierdziły dobroczynny wpływ oleju kokosowego na zdrowie. Mimo tego, że należy on do tzw. tłuszczów nasyconych jego skład różni się i nie tyle nie zagraża zdrowiu ale wręcz zapobiega chorobom!
Od tysięcy lat miliony ludzi na terenie Azji, Oceanii, Afryki i Ameryki Środkowej wykorzystują kokosy i olej jako główne źródło pożywienia. Cieszą się oni znacznie lepszym zdrowiem niż ci z Ameryki Północnej czy Europy, którzy go nie jedzą. Wielu z tych ludzi, by utrzymać się przy życiu, swoją dietę niemal w całości opierali na kokosie. Nie chorowali na serce, raka, zapalenie stawów, cukrzycę i inne współczesne zwyrodnieniowe choroby, a przynajmniej do chwili, kiedy porzucili swoją tradycyjną, bazującą na kokosie, diecie, i zaczęli jeść współczesne pożywienie. Czy trzeba lepszej rekomendacji?
Każde stwierdzenie autora na temat dobroczynnego wpływu oleju kokosowego potwierdzają opublikowane naukowe badania, zapisy historyczne i osobiste doświadczenie. Jeśli chcesz je zweryfikować, w książce znajdziesz dodatkowe źródła i materiały.
Oprócz właściwości leczniczych ten olej wzmacnia włosy, odżywia skórę a także wspomaga odchudzanie.
Nieprzypadkowo autor – dyplomowany dietetyk, lekarz naturopata i niekwestionowany autorytet w tej dziedzinie – nazywa kokos jednym z najwspanialszych zdrowych produktów spożywczych stworzonych przez Boga!

Be Sociable, Share!
footer